Kuinka osallistaa asiakas ja loppukäyttäjä myös tiukan aikataulun projekteissa?
Qvikin junior-suunnittelija Oona Lindqvist suunnittelee Terveystalon työterveyspalveluita ja tekee samalla opinnäytetyötään käyttäjätestauksesta ja käyttäjien osallistamisesta tuotekehitykseen.
Qvikin junior-suunnittelija Oona Lindqvist suunnittelee Terveystalon työterveyspalveluita ja tekee samalla opinnäytetyötään käyttäjätestauksesta ja käyttäjien osallistamisesta tuotekehitykseen.
Lindqvist tutkii, millä keinoin asiakas ja loppukäyttäjä voidaan parhaiten osallistaa tuotteen suunnitteluun, testaukseen ja kehitykseen. Erityisesti tavoitteena on löytää ratkaisuja, joita voi soveltaa myös tiukan aikataulun projekteissa.
Kyseessä on ikuisuusongelma.
“On aina vaikeaa pitää asiakas tai loppukäyttäjä aidosti mukana projektissa ja saada heidät uhraamaan aikaansa testaukselle ja palautteen annolle. Testaustarpeet ovat erilaisia konseptista ja firmasta riippuen, eivätkä samat periaatteet aina toimi”, sanoo Terveystalon suunnittelujohtaja Janne Lammi.
“Oonan opinnäytetyössä etsitään nyt yleispäteviä, B2B-tuotetestauksessa sovellettavia ohjeita, joita voimme varmasti Terveystalolla hyödyntää muissakin projekteissa.”
Opinnäytetyö on aloitettu helmikuun alussa, ja toiminnallisen osuuden pitäisi olla valmiina huhtikuun puolessa välissä. Oonan valmistuminen Metropolian digitaalisen muotoilun linjalta linjalta häämöttää kesäkuussa.
Terveystalon työterveyspalvelut muutoksen tuulissa
Terveystalo tarjoaa työhyvinvointiasiakkailleen palveluita, joiden tarkoitus on saada asiakasfirmojen työntekijät voimaan paremmin. Lidqvist työskentelee Sirius- ja Suunta palveluiden parissa.
Sirius on laajassa käytössä ja Suunta-palvelusta on julkaistu pilottiversio. Palveluissa esimiehet voivat esimerkiksi seurata työntekijöiden poissaoloja ja reagoida mahdollisiin ongelmiin varhaisessa vaiheessa. HR:lle Sirius ja Suunta tarjoavat keinoja seurata yrityksen työhyvinvoinnin suurempaa kuvaa.
“Sirius on hyödyllinen ja tarpeellinen työkalu, mutta se kaipasi hieman virkistystä”, Lindqvist sanoo.
“HR- ja esimiespuolella sillä on päivittäin merkittävä käyttäjämäärä, mutta uudistuksessa lähdettiin liikkeelle merkittävästä suunnittelutarpeesta.”
Suunta-palvelu oli Lindqvistin aloittaessa vasta muotoutumassa. Pidemmän tähtäimen suunnitelma on, että Suunnasta tulee Terveystalon ainoa työkykyjohtamiseen keskittyvä työkalu.
“Nyt ollaan siinä pisteessä, että kehittäjät toteuttavat Suuntaa Oonan suunnitelmien pohjalta kovaa vauhtia”, Lammi sanoo.
Juniorikonsulttien potentiaali kunniaan!
IT-alalle tulee jatkuvasti päteviä nuoria, joilla on innostunut ote ja tuoreita näkökulmia työntekoon. Yleisempää kuitenkin on, että juniorien potentiaalia ei tiedosteta ja konsulttimarkkinoilla kaupaksi menevät helpommin senioriosaajat.
Lammin mukaan juniorin palkkaaminen sopii hyvin moneen tarpeeseen, ja Terveystalolla ollaan oltu työhön tyytyväisiä.
“Kun aletaan rakentaa uutta palvelukokonaisuutta, on tärkeä pysähtyä ja kysyä, miksi jotain tehdään”, Lammi sanoo. “Oona on pitänyt meillä tästä huolen ja aloittanut tuotantoon menevien osien tarkemman konseptoinnin jo pari sprinttiä ennen kuin hommien pitäisi tulla työn alle.”
Työtä on ollut junior-osaajalle ihan riittävästi, sillä alkuun Lindqvist toimi sekä Suunta- että Sirius -palveluissa ainoana suunnittelijana.
“Haastavinta tässä on ollut projektien laajuus ja monipuolisuus – mutta toisaalta juuri se on ollut myös kiva juttu”, Lindqvist sanoo.
“Olen välillä miettinyt, teenkö oikeita asioita osaanko tehdä näitä. Tekemällä on vahvistunut, että kyllä mä tajuan näistä jutuista jotain ja osaan tehdä oikeita ratkaisuja.”
“Aina tulee hyviä tyyppejä, jotka ovat innostuneita ja osaavat asiansa”
Lidqvistin lisäksi myös Qvikin senior suunnittelija Jukka Forsten työskentelee Terveystalon digipalveluiden parissa. Hän työstää tällä hetkellä Terveystalon design systemiä ja terveystalo.com -verkkosivua.
Qvikin design-tekeminen on Lammille jo entuudestaan melko tuttua, sillä hänkin oli vielä jokunen vuosi sitten suunnittelijana Qvikillä.
“Voi luottaa, että kun ostaa design-osaamista Qvikiltä, niin aina tulee hyviä tyyppejä, jotka ovat innostuneita ja osaavat asiansa. Sellaista arvostan.”