MaaSin ytimessä eivät ole autot vaan kännykät
Kuljitpa tulevaisuudessa bussilla, fillarilla tai taksilla, hallitset liikkumavälinettäsi todennäköisesti puhelimella. Kolme asiantuntijaa kertoo, miten tämä tapahtuu käytännössä.
Qvikin syyskuun Pizza&Beers -tapahtumassa puhuttiin, millaista on tulevaisuus ilman omaa autoa. Uuden ajan yhteiskäyttöautoja, joukkoliikennettä ja taksipalveluita yhdistää yksi tekijä: matkapuhelin. Autoja ei oteta käyttöön avaimilla tai makseta rahalla. Sekä varaukset että maksaminen hoidetaan kännykällä.
Palveluntarjoajien näkökulmasta MaaSia eli Mobility as a serviceä lähestytään kahdesta suunnasta. On innovatiivisia pioneerityötä tekeviä startuppeja, jotka tulevat suoraan markkinoille valmiilla tuotteella. Tällaisia yrityksiä tapahtumassa edusti Taxifyn Itä-Euroopan ja Lähi-Idän Expansion Manager Jevgeni Beloussov sekä MaaS Globalin Whim-sovelluksen designjohtaja Apaar Tuli. Näiden lisäksi kentällä pyörii suuryrityksiä, jotka lähestyvät markkinaa miettimällä, mitä välivaiheita asennemuutokseen tarvitaan. Tästä näkökulmasta puhumassa oli OP:n liikkumispalveluiden projektijohtaja Sonja Heikkilä.
Illan puheista erottui kolme MaaSin kehitykseen liittyvää ydinteemaa, joiden kautta murros tulee tapahtumaan.
Asennemuutos. Jotta MaaS voi lyödä läpi suurella skaalalla, tarvitaan yleinen asenteiden muutos. Tämä on kuitenkin hidasta ja vaatii paljon työtä. Matkapuhelimella tilattavat, Taxifyn ja Uberin kaltaiset taksipalvelut ovat jo yleisesti käytössä, mutta useita liikkumistapoja tarjoavien MaaS-palveluiden yleistymistä täytyy vielä hetki odottaa.
Yksityisomistajuus muuttuu palveluksi. Autoa ei enää aina haluta omistaa itse, vaan yhdellä autolla voi olla useampi käyttäjä tai autoa voi vuokrata vaivattomasti tarpeen mukaan. Liikkumispalveluista tulee personoidumpia ja palveluita käytetään etupäässä mobiilisovelluksilla.
Automatisointi. Itsestään ajavien autojen yleistyminen alkaa Yhdysvalloista ja tulee leviämään sieltä muualle maailmaan. Automaattiautojen käyttöönottoon liittyy vielä teknisiä ongelmia, mutta alkaa näyttää selvältä, että muutos tulee tapahtumaan. Automaattiautot eivät kuitenkaan ratkaise kaupunkien tilaongelmaa, joten robottiautoista tulee vain osa MaaS-palveluita.
MaaS elää kiinnostavaa vaihetta. Samaan aikaan kun kattavia ja toimivia palveluita on olemassa, suuri yleisö ei vielä ole valmis hyppäämään kyytiin. Nykyisiltä toimintaperiaatteiltaan MaaS ei ole valmis leviämään haja-asutusalueille, vaan potentiaalisia asiakkaita ovat tällä hetkellä lähinnä kaupunkilaiset, jotka eivät käytä autoaan paljoa. Kohderyhmässä on erityisesti nuori sukupovi, joka vaalii omistamisen sijaan vapautta.
Varmaa kuitenkin on, että muutos tulee tapahtumaan. Kaupunkien väkiluvut kasvavat ja kaupungistuminen kiihtyy, mutta autoja ei mahdu kaupunkeihin määräänsä enempää. Luonnollinen suunta on löytää keino yhdistää vaivattomasti eri liikkumismuotoja ja luopua yksityisomistamisesta, ainakin osittain.