Kysely: Useampi kuin joka viides ruotsalainen boikotoi Amazonia
Amazon avasi Ruotsin verkkosivunsa viime lokakuussa. Verkkokauppajätin tulo markkinoille on herättänyt vastareaktioita monen ruotsalaiskuluttajan mielessä, paljastaa tuore kyselytutkimuksemme.
Amazon avasi Ruotsin verkkosivunsa viime lokakuussa. Verkkokauppajätin tulo markkinoille on herättänyt vastareaktioita monen ruotsalaiskuluttajan mielessä, paljastaa tuore kyselytutkimuksemme.
Maaliskuun puolivälissä Ruotsissa toteutetun valtakunnallisen kyselyn mukaan yli viidesosa ruotsalaiskuluttajista (21,3 prosenttia) oli boikotoinut Amazonia, koska se vie markkinatilaa paikallisilta.
– Kyselydata osoittaa muita kiinnostavia ilmiöitä. Useampi kuin joka kymmenes ruotsalaiskuluttaja eli 14 prosenttia on pyrkinyt tietoisesti asioimaan paikallisissa kaupoissa, jotta Amazon ei syrjäyttäisi niitä, Qvikin Ruotsin-liiketoimintaa johtava Jesse Vartiainen sanoo.
Moni ruotsalainen palasi tuttuun verkkokauppaan
Amazonin kilpailuetuja paikallisiin toimijoihin verrattuna ovat yleensä mittava valikoima, edulliset hinnat, toimitusnopeus sekä iso markkinointibudjetti.
– Nopeimmillaan Amazon toimittaa tuotteet kuluttajille vuorokaudessa. Tehokkaan markkinoinnin avulla verkkokauppajätti sitouttaa asiakkaansa varmistaen, ettei kuluttaja edes ajattele etsiä haluamiaan tuotteita muualta. Teettämämme kyselyn mukaan yhtiö ei kuitenkaan Ruotsissa ole onnistunut tässä kattavasti, Vartiainen sanoo.
– Verkkokauppa on Pohjoismaissa ollut hyvin paikallista ennen Amazonin aluevaltausta: vain noin 20 prosenttia alueen verkkokaupasta on ollut rajat ylittävää.
Kyselyymme vastanneista lähes joka viides eli 16,3 prosenttia oli kokeillut kerran Amazonia, mutta palannut sitten asioimaan tuttuihin verkkokauppoihin, joissa oli suorittanut aiemminkin ostoksia.
Yli 40 prosenttia haluaa helppoutta ja halvat hinnat
Amazonin tuloa Pohjoismaiden-markkinoille jännitettiin erityisesti hintakilpailun vuoksi. Globaalilla jättiläisellä on valikoimissaan periaatteessa samat tuotteet kuin muissakin verkkokaupoissa, mutta se myy tuotteet hieman halvemmalla. Aggressiivinen hintakilpailu voi olla kohtalokasta alueella, jossa kaupan alan kulurakenne on korkea.
– Kyselymme osoittaa, että hintatietoisille ruotsalaiskuluttajille Amazon on varteenotettava vaihtoehto. Useampi kuin neljä kymmenestä ruotsalaisesta eli 40,8 prosenttia painottaa verkko-ostoksissaan ensisijaisesti hintaa ja helppoutta, Vartiainen toteaa.
Useampi kuin kolme viidestä kyselyymme vastanneesta (67,2 prosenttia) kertoi, että Amazonin tulo Ruotsin-markkinoille ei ole vaikuttanut heidän toimintaansa mitenkään. Vajaa viisi prosenttia kyselyyn vastanneista ei tee verkko-ostoksia.
Kaikkia paikallisuus ei kiinnosta
Monelle ruotsalaiselle verkkokaupan paikallisuus ei ole tärkeää. Lähes joka viides ruotsalaisista (19 prosenttia) ei tiedä, mitkä verkkokaupat ovat paikallisia. Lähes yhtä montaa vastaajaa (18 prosenttia) verkkokauppojen paikallisuus ei kiinnosta ollenkaan.
Suomessa koronaepidemia sen sijaan on innostanut kuluttajia tekemään tukiostoksia verkossa.
– Viime huhtikuussa teettämämme kyselyn mukaan miltei joka toinen suomalaiskuluttaja oli epidemian myötä päätynyt tukemaan lempikauppaansa, -brändiään tai -harrastustaan verkko-ostosten kautta. Toisaalta verkkokaupan kotimaisuus ei suomalaisillekaan ole erityisen tärkeää. Vain 15 prosenttia arvostaa verkkokaupan kotimaisuutta, Vartiainen kertoo.
Qvik kartoitti ruotsalaisten suhtautumista verkkokauppaan Ruotsissa valtakunnallisella kyselytutkimuksella maaliskuun puolivälissä. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa ruotsalaista aikuisväestöä. Sähköisen kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyn toteutti Bilendi, joka kuuluu Pohjoismaiden johtavien tutkimuspalveluyritysten joukkoon.